Att leva med Trichotillomani

Fråga mig

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Fråga


 

Besvarade frågor

 
Ingen bild

Emma

16 november 2011 00:03

Hej, jag snubblade in på din blogg av en slump. Men oj vad jag känner igen mig. Visste inte att det var en tvångshandling utan har alltid tänkt att det är en störig ovana som återkommer. Jag drar av ögonfransar, ögonbryn, småhåren i nacken, pyttestråna på hakan och kinderna och på armarna. Det började när jag var 4, då drog jag av stora tussar från huvudet varje kväll och hade stora kala fläckar. Det lyckades jag sluta med, men började när jag var 20 igen, är 23 nu.
Vad bra att du skriver om detta, då det inte känns lika konstigt när jag vet att det finns. Men trots allt svårt att sluta med.
Det enda som fungerar för mig är att sitta med en liten klump häftmassa att pilla på när jag jobbar, många timmar framför datorn om dan. Så då drar jag inte. Men så fort jag sätter mig framför tvn och slutar tänka så börjar det igen. Att det ska vara så svårt!

Jag har också försökt sluta i t.ex 24 timmar, men det har varit för länge. jag har tagit två timmar i taget, vilket jag klarar rätt ofta och blir så glad att jag klarat den tiden, så jag klarar två till osv. och så vips, så är jag uppe i 24 timmar. Sen är bara frågan hur man ska göra för att sluta få återfall.

Skönt att veta att jag inte är ensam :)
Lycka till med att få bukt på detta, kram Emma

Light

18 november 2011 23:53

Tack för ditt meddelande. Det värmde verkligen ska du veta

 
Ingen bild

mig

17 maj 2011 20:59

Jag har också trich. Ville bara fråga om du gjorde det där föredraget för klassen och hur det gick i så fall. Tycker du är jättemodig som vågar. Själv skulle jag aldrig ens tänka tanken att förklara något som ingen hört talas om och skulle uppfattas konstigt.
Jag har aldrig träffat någon med trich, och undrar om vi kan byta mailadresser eller facebook eller något sånt :) Typ som att coacha varandra eller nåt ^^ Bara om du vill förstås.
Kramar

(skriv till marre92m@hotmail.com om du har lust)

Light

26 oktober 2011 14:15

Nämnen hallu!
Av nån anledning blev jag mycket inaktiv här, men nu är jag tillbaka igen och skulle gjärna vilja hålla kontakten. Känner inga andra med Trich så jag uppskattar det verkligen.
Skickade ett meddelande på Facebook, om du inte fiuck det skrev jag väl antagligen till fel eller nåt XD

 
Ingen bild

Kajsa

5 april 2011 23:10

Finns det något du tycker fungerar mot TM som tex handskar tejp? Eller är det bara den egna viljan som kan få dig att avhålla dig från att dra? anledningen att jag undrar är att min dotter är 12 år och hon har haft TM i över 3 år. Skulle vilja underlätta för henne att låta bli att dra. Kajsa

Light

9 april 2011 20:44

Tack för att du frågar c:

Jag har provat ganska många saker hittills som de flesta redan har provat t.ex tejp och hattar. Men det är viktigt att ha i åtanke att olika metoder fungerar olika individ till individ.
Tejp - Tejp fungerade väldigt dåligt för mig, att ha tejp runt fingrarna var obekvämt för mig då jag ständigt ritar olika projekt. Därför tog jag bort tejpen. Det underlättade dock dragandet av ögonfransar och ögonbryn, men hår använder jag inte naglarna till så det hjälpte inte vid den fronten.
-
Klippa Naglarna - Jag brukar aldrig klippa naglarna men en dag gjorde jag det. Tyvärr gick det fortfarande att dra loss ögonfransar och ögonbryn, däremot var det en aning svårare vilket därför gjorde att min kompis märkte om jag drog lättare och kunde stoppa mig.
-
Hattar - Den här metoden hjälper mig varje dag. Den stoppar inte, men den underlättar något otroligt. Jag har en speciell keps som påminner om mössan Emil i Lönneberga bar och när jag har den slipper jag oroa mig över att dra för mycket hår och få kala fläckar för att jag endast kan dra i håret längst ner som inte syns. Så jag kan definitivt rekommendera att din dotter provar på att bära hatt.
Dock kan det bli problem med det utifall hennes skola är som min var i högstadiet då det var förbjudet med hattar på lektionerna, kanske hon kan tala med en lärare om den saken.
-
Förutom mössan finns två saker som brukar fungera för mig:
1. Ha alltid något i handen. Jag brukar till exempel alltid bära armband, märker jag att jag fipplar med håret tar jag genast av mig armbanden och börjar fippla med dom istället eller vad jag nu har i närheten. Det fungerar inte alltid, det finns aldrig garanti för det tyvärr. Men det fungerar iallafall ibland.
2. Var vaksam. Jag klarade av en vecka utan att dra ett hår genom att för det mesta bara vara medveten om vad jag höll på med. Jag satt hela tiden och tänkte på att inte dra samtidigt som jag koncentrerade mig på vad läraren och de omkring mig sa.
Ofta drar man i håret helt omedvetet, därför är det en bra hjälp att försöka att vara ständigt medveten om det. Det kan vara jobbigt men det hjälper

Jag rekommenderar först och främst att din dotter försöker testa så många knep hon bara kan komma på, på så sätt kan hon hitta knepet som fungerar just för henne, men ett bra exempel är hattar, ha något i handen och försöka vara så medveten som möjligt

Lycka till åt er båda

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Omröstning

Har du hört talas om Trichotillomani förr?
 Ja
 Nej
 Vad är det?

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2013
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Att leva med Trichotillomani med Blogkeen
Följ Att leva med Trichotillomani med Bloglovin'

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se